Ervaringen van cliënten

Architect P. V.: “Lastige communicatie met medevennoot”

“Samen met enkele vennoten runde ik al ruim 15 jaar een architectenbureau. Met één van de vennoten vond ik het altijd lastig om te communiceren. We zijn erg tegengestelde karakters. Ik kon hem zelden duidelijk maken wat ik wilde zeggen en ik scheen hem ook moeilijk te begrijpen.

Wanneer ik nieuwe klanten ontving en deze hem als architect toegewezen kregen, vernam ik achteraf van de klanten dat ze gefrustreerd raakten door het contact met hem. Hij droeg de ziel van ons bedrijf niet in zich. Het kwam ons bedrijf niet ten goede.

Overspannen

Bovendien had ik het idee dat ik me in onze discussies steeds door mijn vennoot liet vangen op mijn zwakke plekken en voelde me daardoor erg gefrustreerd. Het botste dan ook geregeld tussen ons twee. Ik ervoer een gebrek aan inzicht hoe ik op een constructieve manier met hem kon communiceren.

Ik heb regelmatig vergeefse pogingen ondernomen om onze problemen met hem uit te praten, maar we praatten langs elkaar door. Er werd niet meer pro-actief gewerkt en ik voelde ons bedrijf afglijden.

De situatie escaleerde en ik raakte overspannen. Ook had ik op een gegeven moment enorm veel last van mijn schouders en was ik veel vaker ziek dan voorheen. Ik besefte dat er iets moest veranderen.

Concrete techniek

Ik deed alles wat binnen mijn mogelijkheden lag en ging op zoek naar een coach, want ik wilde een concrete techniek leren om positief met mensen om te gaan. Ik was er zeker van dat er coaches waren die kennis en inzichten hebben van zaken waar ik tegenaan liep en die me konden helpen.

Bij Anja merkte ik dat zij het vermogen had om zich in te leven in mijn situatie. Zij is erg open-minded en kon een haarscherpe analyse maken van mijn probleem. Vanaf het moment dat ze in de gaten kreeg waar ik echt mee zat, kreeg ik een traject dat helemaal op mij persoonlijk van toepassing was.

Ik kwam er tijdens het traject achter waar de angel zat: ik kon mijn verhaal niet overbrengen, raakte gefrustreerd en werd dan op mijn zwakke plekken geraakt. Gaandeweg het traject bij Anja keerde het tij; ik stond steeds steviger in mijn schoenen en leerde hoe ik met verschillende types van mensen – en dus ook met mijn vennoot – goed kon communiceren, zodat ik me niet meer gevangen voelde.

Samenwerking ontbonden

Ik leerde belangrijke dingen vertellen zoals ik ze ervaar, afhankelijk van de communicatiestijl van mijn gesprekspartner. Ik heb nu het gevoel dat ik met iedereen een gesprek kan aangaan, hoe lastig of gevoelig het onderwerp ook is.

Ook ontdekte ik hoe diepgeworteld het probleem tussen mijn vennoot en mij was. Onze verschillende aard zou altijd een gezond draaiend bedrijf in de weg blijven staan. Ik besefte dat we moesten stoppen met onze samenwerking, dus ging met hem het gesprek aan hierover. We kwamen er samen uit – iets wat ik voorheen onmogelijk had geacht – en hij heeft zich teruggetrokken uit het bedrijf.

Alles is mogelijk

Na het vertrek van mijn medevennoot kregen we van veel klanten positieve reacties. Blijkbaar hadden zij aangevoeld dat er iets niet juist zat en ze reageren nu dat ons bedrijf een totaal andere uitstraling naar de klanten heeft.

Zelf voel ik me nu opnieuw vitaal en gezond. Van mijn schouder heb ik sinds kort na het coachtraject geen last meer. Ik droeg teveel op mijn schouders en dat is nu niet meer het geval. We doen nu zelfs met het hele gezin judo en daar genieten we allemaal ten volle van.

Sinds een aantal maanden hebben we in het bedrijf een nieuwe stagaire die perfect bij onze visie past. We zijn haar aan het opleiden en binnenkort zal ze mee in het bedrijf stappen. Na 20 jaar kom ik eindelijk de mensen tegen die ik zocht.

Doordat ik geleerd heb met verschillende types van mensen te communiceren, kan ik nu veel meer vanuit mogelijkheden denken in plaats vanuit beperkingen. Ik wist vroeger perfect op te sommen waarom iets niet kon. Nu weet ik dat alles mogelijk is. Met die evolutie ben ik heel blij.”